LOS TAULONS HEM ANAT AL RECERCAT 2010

recercat
Jornada de cultura i recerca local dels Territoris de Parla Catalana

Badalona, capital de la Cultura Catalana 2009, va acollir la sisena edició del RECERCAT, els actes es van celebrar a la Rambla els dies 22 i 23 de maig.

Organitzat pel IRMU (Institut Ramon Muntaner - Fundació privada dels Centres
d'Estudis de Parla Catalana) tenia com a objectius oferir, reconèixer i fomentar la cultura catalana. Es prepara una fira, conferències i taules rodones, exposicions, audiovisuals, activitats complementàries i atorgament de premis RECERCAT a una entitat i una persona (les nominacions són presentades pels centres).

FIRA
Es va inaugurar al matí. A la Rambla havia una carpa distribuïda en estands. La distribució va ser en àmbits territorials (Barcelona, País Valencià, Girona, Catalunya del Nord, l'Alguer, Lleida, Terres de l'Ebre ...) L'Irmu i una biblioteca on poder comprar les diferents publicacions. En cada un d'ells s'exposava pòsters, publicacions, ... dels 47 centres i associacions que van acudir.
Vam poder recórrer tranquil•lament tots els estands i establir contacte i intercanvi d'impressions amb les entitats.
Després de recollir la nostra documentació en el punt d'informació de la carpa, vam recórrer els estands parlem animadament amb els representants i ens fixem detingudament en totes les publicacions, projectes, activitats, ... que realitzen els centres i institucions.
A l'espai reservat a l'audiovisual es van projectar els diferents vídeos dels participants amb unes temàtiques molt diverses. També nosaltres preparem una projecció per donar-nos a conèixer.
En l'apartat de Terres de l'Ebre vam estar atenent al públic de les 12:45 a les 14 hores. Van ser moltes les persones que es mostraven interessades en el que havia exposat.






CONFERÈNCIES I TAULES RODONES
Entre el temps que realitzem la visita, vam establir contactes i el de atendre el públic vam poder apropar-nos al Cor de la Marina, local on es va parlar de Jaume Vicens Vives, amb motiu del seu any i es va reflexionar en un debat obert dels centres locals com eines per desenvolupar el fortalesa de la col•lectivitat i la projecció cultural.





EXPOSICIONS
Van poder visitar al Club Natació Badalona. Van ser 3:
La Setmana Tràgica als Barris de Barcelona: motius i fets
Els nens refugiats a Figueres
Esbart Català de Dansaires. Cent Anys d'Història 1908-2008

Per falta de temps no vam poder veure

PREMIS RECERCAT 2010
Al Cor de la Marina, es van lliurar els premis, conduïts per la periodista de TV3 Meritxell Ortiz. Com ja hem comentat consta de dues categories: una premi a una entitat i un altre premi a una persona vinculada al món dels centres d'estudis o entitats. En ells es reconeix la tasca que es realitza i la seva divulgació.
Es van realitzar a les 13:30 i no vam poder estar ja que va atendre l'estand.


DINAR
Al Passeig Marítim (a la mateixa Rambla però en l'altra part d'ella, ja que les vies del tren la divideixen en dues zones) vam tenir el menjar, amb un retard sobre el temps previst.




ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Hi havia 3 visites possibles:
Patrimoni romà
Fàbrica de l'Anís del Mono
Monestir de Sant Jeroni de la Murtra

Com per al dissabte el previst era el Patrimoni romà, ens apuntem a fer la visita que va començar a les 17:30 h.
La Casa dels Dofins, domus o casa benestant dels segle I aC. Conserva diverses estances entorn d'un atri, a un jardí o peristil i una zona destinada a la producció de vi.

Jardí de Quint Licini, és la piscina del jardí d'una casa de Baetulo (Badalona) construïda a finals del segle I dC. Que pertanyia a Quint Licini, membre d'una família molt poderosa de patricis.


La Casa dels Dofins


Jardí de Quint Licini

Casc antic

FI DEL VIATGE
A les 8 abandonem Barcelona per anar a l'estació de Sants i tornar a casa després d'un dia molt atrafegat, on concretem molts projectes amb el nostre convidat de l'UJI, Angel Portolés, que vam poder veure la carpa.


Per a més informació podeu visitar la pàgina de l'IRMU.
www.sre.urv.es/proves/rmuntaner