XERRADA SOBRE PATRIMONI A L'ESCOLA DE SANT RAFEL DEL RIU



Barraca de pedra seca a una finca de Sant Rafel del Riu
 El 20 de gener de 2012  vam fer una xerrada a l'escola de Sant Rafel del Riu, CRA LA BARDISSA, adreçada a l'alumnat de 6è de Primària. El títol CONEGUEM EL NOSTRE PATRIMONI. La intenció era explicar als xiquet@s QUÈ ÉS EL PATRIMONI, i QUÈ TENIM AL POBLE?, entenent Sant Rafel i El Castell, els 2 cantons de riu indistintament.
Amb el suport d'una presentació de diapositives van poder conèixer  i aprendre a distingir i valorar els diferents tipus de patrimoni: sense tecnicismes;  ara ja coneixen edificis com els molins fariners- MOLÍ CANET, MOLÍ LA ROCA, MOLÍ CASTELL, MOLÍ DE L'OM  i d'oli - MOLÍ DEL TIO ENRIQUE, ponts i masos- MAS DE DON JUAN I MAS DELS MACOS  construccions de pedra seca com el CORRAL DE RAMADA, marges , barraques de pastor i" balones"  a les oliveres ; així com reconèixer qu un arbre com el XOP del Barri castell pot ser monumental, que fins i tot la vegetació autòctona  és patrimoni, com també les BORRAINES , ROLLOS DE SANT ANTONI i i d'altres pastes típiques si parlem de gastronomia popular, entre d'altres.
 No vam deixar de dir que en la JOTA  de Sant Rafel i la seua música de gralla els xiquet@s de l'escola han tingut un paper important en contribuir a la seua recuperació i manteniment, d'aquesta manera ,els vam fer notar que estant participant activament en la conservació del patrimoni local, al igual que quan juguen a birles, cartonets o xapes, etc....I QUAN A ESCOLA FAN mones de PASQUA típiques d'aquí ...totes elles són formes de patrimoni.
Vam apuntar també que la vestimenta a lo llarg del temps, tradicional i típica per homes, dones i xiquet@ , els oficis antics i les seues ferramentes i arreus són una altra forma de patrimoni: el cas d'arreus de fuster, ferrer, etc.

Val a dir que l'alumnat va prestar molt d'interès en aquesta xerrada que va obrir una ampla mirada  cap a el nostre entorn més proper .

Moltes gràcies i i molta sort.
P.D. la finalitat última de la xerrada era fer una redacció per a participar en el concurs de la Taula del Sénia per a escolar amb temàtica " el nostre patrrimoni."


maquinària molí d'oli del MAS DE DON JUAN
MAS DE DON JUAN, festes del Barri Castell agost 2011

molí d'oli del TIO ENRIQUE, Barri Castell

vista posterior del MOLÍ CANET

PILES HOLANDESES MOLÍ CANET (DEL MOLÍ PAPERER)
DONES DEL MAS DELS MACOS
RAMON BALADA CALLARISA

Corral de Ramada